دسته بندی لیزرها
لیزرها براساس پارامترهای گوناگون تقسیم بندی می شوند
بر اساس توان خروجی لیزر
- لیزر کم توان، سرد یا نرم اثر حرارتی بر روی بافت نمی گذارد و با تحریک نوری بر روی سلول، باعث واکنش های نوری در بافت می شود. به این اثر درمانی Photobiostimulation می گویند. توان این لیزرها کمتر از 2 ...
تقسیم بندی لیزر
دسته بندی لیزرها
لیزرها براساس پارامترهای گوناگون تقسیم بندی می شوند
- لیزر کم توان، سرد یا نرم اثر حرارتی بر روی بافت نمی گذارد و با تحریک نوری بر روی سلول، باعث واکنش های نوری در بافت می شود. به این اثر درمانی Photobiostimulation می گویند. توان این لیزرها کمتر از 250 میلی وات می باشد.
- لیزرتوان متوسط لیزری است که بدون ایجاد حرارت بسیار زیاد، اثر درمانی خود را می گذارد و در بافت، اثر تحریک نوری ایجاد می کند. امروزه این دسته از لیزرها جایگزین لیزرهای کم توان شده اند. برای اینکه سرعت اثر درمانی افزایش و مدت زمان درمان کاهش می یابد. توان این دسته از لیزرها 500-250 میلی وات می باشد.
- لیزر پرتوان، گرم یا سخت با افزایش انرژی جنبشی در بافت و ایجاد حرارت، اثرات درمانی خود را می گذارد. این اثرات درمانی شامل نکروز، کربنیزاسیون، تبخیر، کواگولاسیون یا انعقاد و دناتوره شدن پروتئینی می باشند. توان این دسته از لیزرها بیشتر از نیم وات (0.5 ) می باشد.
- واکنش های تخریبی پایه و اساس کار لیرزهای پرتوان هستند. این نوع از لیزرها با توان بیشتر از0.5 وات وبا افزایش انرژی جنبشی در بافت، باعث اثر حرارتی شده که ممکن است به 800 درجه سانتی گراد نیزبرسد. این اثر باعث دناتوراسیون پروتئین ها، انعقاد، تبخیر، کربنیزاسیون و برش می شوند. این نوع لیزرها در جراحی کاربرد وسیع دارند و به لیزرهای گرم نیز معروف هستند.
- واکنش های خنثی پایه و اساس کار لیزرهای تشخیصی هستند. این واکنش ها باعث تغییری در بافت نمی شوند. از میزان نور برگشتی ( رفلکس شده ) یا نور عبوری از بافت برای کارهای تشخیصی استفاده می شود. برای مثال لیزرهای تشخیصی در دندانپزشکی و برای اندازه گیری ناحیه پوسیدگی دندان بطور وسیع به کار می روند.
- واکنش های فتو شیمیائی خنثی پایه و اساس کار لیزرهای کم توان هستند. این دسته از لیزرها قابلیت ایجاد واکنش فتوشیمیایی ( photochemical ) دارند و بدون ایجاد اثر حرارتی در بافت تاثیر خود را بر جای می گذارند.
- بر اساس طول موج پرتوی لیزر
- محدوده ماورای بنفش، 400-300 نانومتر
- محدوده نور مرئی، 700-400 نانومتر
- محدوده نور ماودن قرمز نزدیک، 1200-700 نانومتر
- محدوده نور مادون قرمز دور، بیشتر از 1200 نانومتر
- لیزر گازی، مثل لیزر Co2 و هلیوم نئون
- لیزر مایع، مثل لیزر رنگ
- لیزرحالت جامد، مثل لیزر فایبر و Nd:Yag
- لیزر نیمه هادی، مثل GaAs و GaAlAs
اشتراک گذاری برای دوستانتان :